Helt siden Tippekampen ble innført på NRK i 1969 har nordmenn utviklet et nærmest religiøst forhold til engelsk fotball. Anglofilien har vokst i takt med tilgjengelighet og aldri før har så mange nordmenn vært interessert i britisk fotball som nå. Store klubber som Manchester United og Liverpool kan telle flere titusener medlemmer i de norske supporterklubbene sine. Dette er tall som nærmest har eksplodert etter TV2s oppkjøp av Premier League-rettighetene i 2010.
Ikke overraskende er det mange privateide bedrifter som ser på nordmenns internasjonale fotballinteresse som en mulighet til å tjene penger. Primært består supportergrupperingene av menn mellom 20 og 50 år som har høy betalingsvillighet i forhold til å få et så fornøyelig totalprodukt som overhodet mulig. Norske fotballsupportere med britisk favorittlag har fått et rykte på seg for å være løsslupne med pengene hva angår hobbyen sin. Dette har også bankene fått med seg.
Såkalte ”fotballkredittkort” har blitt en populær del av lommeboken for mange trofaste fotballfans rundt om i landet. Og det er mer enn et vanlig visa-kort med en fancy fotballogo som skjuler seg bak konseptet. Dette er nemlig kredittkort som er skreddersydd for det enkelte lags fotballsupporter og som du kan spare en del penger på å bruke.
Hvilke fordeler får man ved et ”fotball-kredittkort”?
Produktet er designet til å tilpasses en fotballfans livsstil. Alt av fordeler omhandler det å støtte klubben i ditt hjerte. Eksempler på dette kan være rabatter på flyreiser tur/retur England, mulighet til å delta i lotterier om årskort på Old Trafford/Anfield, et prosentvis avslag av tjenester kjøpt gjennom klubben (omvisning på stadion, kjøp av supporterprodukter, etc.) og så videre.
Det finnes faktisk et svært signifikant antall nordmenn som årlig reiser over til England på supportertur for å støtte laget sitt. I den anledning overser man ofte nødvendigheten av å ha en ordentlig reiseforsikring. Bergens Tidende refererte til en undersøkelse gjort av reisebyrået Visit Britain som viste at 93,000 (!) nordmenn reiste på fotballtur til England i 2014. Og det er ingenting som tyder på at det tallet har blitt lavere de siste årene.
Fotball-kredittkortet sikrer deg en gratis reiseforsikring gjennom banken som utsteder det, noe som sparer deg flere hundre kroner. Det eneste kravet er at over halvparten av reisens totale kostnader er betalt med kredittkortet, noe du kan sikre deg ved å betale fly og hotellopphold på nett.
Kritikk og kontroverser
Kritikken kom naturligvis tidlig da disse fotball-kredittkortene ble lansert for noen år siden. Økonomer mente at man kunne bruke en bred tolkning av ordtaket ”keiserens nye klær” for å best beskrive den nye kredittkort-trenden. En generell gjennomgang av de ulike kortene viser nemlig at de generelt har en lav kredittgrense, høy effektiv rente og en rentefri periode som aldri overstiger 45 dager.
Flere mener altså at bankene tilbyr fotball-kredittkort som et kynisk markedsføringsgrep med dyre gebyrer og få fordeler. Allikevel skal det nevnes at smart bruk av et fotball-kredittkort naturligvis også betyr gratis bruk. Heldigvis har bankene anno 2016 fjernet årsgebyret på 250 kroner, noe som gjør at fordelene uansett vil overgå ”kostnadene” da anskaffelse av et slikt kredittkort er hundre prosent kostnadsfritt.
Slik vi ser det nå er det ingen grunn til å ikke ha et fotball-kredittkort dersom du enten reiser en del til England for å følge en spesifikk klubb og/eller kjøper en del supportereffekter fra fotballøya. Det er viktig at nordmenn begynner å se på kredittkort som en potensiell mulighet til å både spare og tjene penger – ikke som en ”kilde til gratis penger”, som mange dessverre tror det er. Med andre ord kan du bestille deg et slikt kredittkort uten å bekymre deg alt for mye. Det vil kun bli trukket rentekroner dersom du bruker kortet og glemmer å betale tilbake pengene i mer enn en måned.